Gebe olduktan sonra cildinizde birçok değişiklik göreceksiniz. Yüzünüzde parlaklık, kızarıklık, karnınızda pembe kırmızı izler oluşabilir.

Gerilme İzleri (Gebelik İzleri)

Gebelerin % 90ında görülür. Gerilme izleri karında ve memede yukarıdan aşağıya doğru uzanan izler.

Egzersiz ve E vitamini ile alfahidroksi asid içeren losyonlar izleri önlemede faydalıdır. Eğer egzersiz ve kremde fayda etmiyorsa fazla sıkıntı yapmayın. Doğumdan sonra izler sönük çizgiler olarak kalır.

Gebelik Maskesi

Aynı zamanda kloazma olarak da bilinir. Yüzde koyu noktalar oluşur. Çoğunlukla alın ve yanaklarda olup yaklaşık gebelerin % 50 sinde görülür. Noktaların oluşma sebebi hormonlar nedeniyle pigmentlerdeki artış.

Gebelik maskesinin oluşmaması için kaliteli güneş kremleri ve yüzünüzü koruyan şapka kullanabilirsiniz. Cildiniz fazla hassassa bu önlemlere mutlaka dikkat etmeliyiz.

Gebelik Parlaklığı

Gebelikte kan hacmi %50 artar ve kan dolaşımı fazlalaşır. Bu kan dolaşımındaki artış yüzde parlaklık oluşturur. Ayrıca hormonlardaki artış nedeniyle vücuttaki yağ bezeleri daha fazla çalışması yüzde parlaklık oluşturur.

Yağlanma çok fazla olmadığı sürece herhangi bir şey yapmaya gerek yok. Ciltteki yağlanma rahatsızlık verirse krem kullanılabilir.

Gebelik ve Sivilce

Var olan sivilceniz cilt yağlanmasındaki artış nedeniyle gebelikte artabilir.

Cilt mutlaka düzenli temizlemeli. Başlangıçta kokusuz yüz sabunu kullanılmalı. Her gece ve sabah yüz temizlenir. Daha fazla yüzü yıkamak ciltte kuruluk yapabilir. Daha sonra kalan yağları uzaklaştırmak için sıkılaştırıcı krem kullanılabilir. Kesinlikle sivilce ilaçlarını gebelikte kullanılmamalı.

Gebelik ve Varis

Varisler genellikle bacakta genişlemiş, mavi mor damarlardır. Bunun nedeni artmış kan hacmi ve uterusun basısı nedeniyle bacaktan kan dönüşünün zor olması.

Varis olmasını azaltmak ve önlemek için:

  • Uzun süre ayakta kalma
  • Kan dönüşünü arttırmak için yürüyüş yap
  • Otururken mutlaka ayakları yukarı kaldır
  • Uzun süre oturma
  • Destekleyici çorap kullan
  • Yeterli C Vitamini al (damarları daha elastik ve sağlıklı yapar)
  • Her gün yarım saat bacaklarınız kafanızdan daha yukarıda olacak şekilde uzan
  • Çok fazla ağırlık kaldırmaktan sakının

Gebelikte Spider Nevüs

Küçük kırmızı kılcal damarların dışarı doğru çıkması ile oluşan görüntü. Kan dolaşımının artması nedeniyle oluşur. Çoğunlukla yüz, boyun, göğüsün ve kolların üst kısımlarında görülür. Hiçbir problem oluşturmaz ve çoğunlukla doğum sonrası kaybolur.

C Vitaminini fazlalaştırmanız gerekir. Çoğunlukla kalıtsaldır ve herhangi bir şey yapmaya gerek olmaz.

Gebelikte Karında Kuruluk ve Kaşıntı

Karnınız büyürken cildiniz gerilir ve sıkılaşır. Bunun sonucunda karın cildinde kuruluk ve kaşıntı olur. Gebeliğin sonuna doğru şiddetli kaşıntı ile birlikte bulantı, kusma, iştah kaybı, yorgunluk ve sarılık görülürse acilen doktorunuzu aramalısınız. Bu şikayetler kolestaz (karaciğer fonksiyonlarında bozulma) nedeniyle olur ve gebelik kolestazı olarak bilinir. Kolestaz yaklaşık 50 gebede bir görülür ve doğum sonrası kaybolur.

Eğer kaşıntı daha sık, kol ve bacaklara yayılmışsa kaşıntılı ürtikeryal papül ve plak (pruritic urticerial papule and plague) olur. Yaklaşık 150 gebede bir olur ve ciltten kabarık lezyonlar doğumdan sonra kaybolur.

Karın cildindeki kaşıntı için cildi nemli tutmak gerekir. Çok sık duş alınmamalı ve nemlendirici krem kullanılmalı. Kolestaz mutlaka doktorunuz tarafından ilaçla tedavi edilmeli. Kolestaz anne ve bebek için hayati sorunlar oluşturabilir. Papül ve plaklar krem ve ilaçlarla tedavi edilebilir.

Gebelikte Linea Nigra

Göbekten pubis kemiğine doğru oluşan koyu çizgileşme. Bu çizgi her zaman orada vardır fakat açık renkli olduğu için dikkat edilmez. Gebelikte hormonların etkisi ile koyulaşır. Genellikle 4-5. aylarda ortaya çıkar.

Bunun için yapacak hiçbir şey yoktur. Gebelik sonrası söner.

Gebelikte Deri Çıkıntısı (Skin Tag)

Genellikle kol ve meme altında olan çok küçük deri katlantıları. Gebelik sonrası genellikle kaybolur. Kaybolmazsa tedavisi sorun oluşturmaz.

Gebelikte Çil, Ben Ve Farklı Cilt Bölgelerinin Koyulaşması

Hormonların artması ciltte koyulaşmaya neden olur. Çil, ben, meme ucu ve labia gibi koyu pigmentli yerler daha da koyulaşır.

Koyulaşmayı engelleyecek hiçbir şey yok. Çil ve benlerdeki koyulaşma bazen farklı bir sebepten olabilir. Mutlaka farklılaşmayı doktorunuza göstermelisiniz.