Gebelik belirtileri kadından kadına hatta aynı kadının başka gebeliklerinde farklı olmasına rağmen en belirgin semptom beklenen adet tarihinin gecikmiş olmasıdır.

Bazı kadınlarda semptom ve bulgular adetin gecikmesinin ilk birkaç günü içinde çıkarken bazı kadınlarda birkaç hafta içinde görülebilir hatta hiç görülmeyebilir.

Gebelikte en sık görülen semptom ve bulgular

İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgularından biridir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra lekelenme tarzında yada biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında kanama olabilir.

  • Adet Gecikmesi: Kadınlardaki adet gecikmesinin en sık sebebi gebeliktir. Gebe kalınca bir sonraki adet olmayacaktır. Ancak implantasyon kanaması beklenen adet civarında olacağı için adet kanaması ile karışabilir. Bu dönemdeki kanamadan dolayı gebelikten şüphelenilmez. Bir sonraki adet dönemi de gecikince gebelik yaşı beklenenden bir adet dönemi kadar fazla çıkar. Bu durum halk arasında ‘‘üzerine görme” olarak adlandırılır. Dikkat edilecek nokta bu kanama adet kanaması kadar fazla ve yoğun değildir.
  • Göğüslerde Şişlik ve Hassasiyet: İlişkiden sonra 1-2 hafta içinde başlayabilir. Gebe kadın göğüsteki şişlik ve hassasiyet değişikliğin farkına varabilir.
  • Yorgunluk ve Bitkinlik: Bazı gebelerde ilk haftadan itibaren yorgunluk ve bitkinlik ortaya çıkabilmekte. Çoğunlukla da 10-12. haftalarda sona ermektedir. Bulantı ve Kusma: Gebeliğin en sık bulguları olup genellikle 5-8. haftalarda ortaya çıkar ve 10-12. haftalarda azalır ve kaybolur. Bu şikayet daha çok sabahları olduğu için sabah hastalığı da (morning sickness) denir. Bulantı ve kusma stres, seyahat ve e bazı yiyeceklerle (yüksek protein ve yağ içerikli) artar. Şikayetleri azaltmak için yüksek karbonhidrat içerikli (ekmek, makarna, muz) yiyecekleri azar ve sık olarak tüketmek gerekir. Eğer kusma çok fazla ise hastanede tedavi planlanmalıdır.
  • Bel ağrısı: Erken dönemde ortaya çıkan bir bulgu olmasına rağmen gebelik ilerledikçe artar.
  • Baş ağrısı: Hormonlardaki ani yükseliş erken dönemde baş ağrısına neden olabilir.
  • Sık idrara çıkma: 8-10 haftada idrar sıklığında artış olur.
  • Göğüs Ucu Koyulaşması: Meme ucu derisinde gebelikte koyulaşma olur.
  • Yeme İsteği veya Yemekten Nefret Etme: Bazı gebelerde yiyeceklere aşırı düşkünlük olurken bazı gebelerde bir gurup yiyeceklerden hoşlanmama durumu oluşmakta ve 9 ay boyunca devam etmektedir.