hamilelik kişisel bakımGebelik ve Parfüm Kullanımı

Gebelik size doğal bir parlaklık verir. Gebelikte parfüm kullanımı güvenli olmasına rağmen parfümler karşı daha duyarlı hale gelinebilir. Bazı kokular bulantı, baş dönmesi, sarsıntı ve baş ağrısına neden olabilir. Bazı problemlerin olmasını engellemek için başlangıçta parfüm kullanmayıp daha sonra kendinize uygun parfümü kullanmanız daha doğru olur.

Parfüm yerine güzel kokulu vücut spreyleri daha az alkol içerikleri ve daha hafif olmaları nedeniyle gebelikte tercih edilebilir. Nane, zencefil gibi kokular bulantı için iyi gelir. Birçok gebede meyve kokuları bulantıyı azaltıp, kendini daha yenilenmiş ve daha zinde hissetmesine neden olur.

Gebelik ve Tüylenme

Gebelikte hormon değişikliğine bağlı olarak karın, bacak, meme ucu ve diğer bölgelerde tüylenmede artış olur. Bu tüylenmelerden tıraşla kurtulmanın herhangi bir sakıncası olmaz. Karnınızın büyümesine bağlı tıraştan zorlanırsanız mutlaka yardım alarak yapmanız gerekir. Gebelikteki tüylenme sizi rahatsız etmiyorsa traş etmeyin. Gebelik sonrası fazla tüyler kaybolacaktır.

Elektroliziyle Tüylenmenin Kesin Çözümü

Elektrolizisin gebelikte güvenli olup olmadığı ile ilgili kesin çalışmalar yok. Elektrolizisin bebeğe olan etkilerini bilmediğimiz için önermiyoruz. Eğer elektroliziz yaptıracaksanız süt vereceğiniz için son üç aylık dönemde meme ucuna ve doğum yaklaştığı haftalarda çok hassas olacağı için karın bölgesine yaptırmamanız uygun olur.

İki tip elektroliz yöntemi var; termoliziz ve galvanik elektroliziz. Termolizizde diyatermi (ısı tedavisi), radyo dalgaları, kısa dalga veya yüksek frekans kullanılır. Galvanik elektrolizizte aletten minik elektrik akımı gönderilir ve geri döner. Bebeğin amniyotik sıvısı elektrik kondüktörü vazifesi görür. Bu yüzden galvanik elektroliziz önerilmez.

Lazerle Tüylenmenin Kesin Çözümü

Lazer tüy ve kıllardaki koyu pigmenti hedef alarak kıl ve tüy folikülünde termal ve mekanik hasar oluşturur. Lazer epilasyon hakkında da güvenli olup olmadığı ile ilgili yeterli çalışma yok. Bebeğe olan etkilerini tam olarak bilmediğimiz için gebelikte önermiyoruz. Yine elektroliziste olduğu gibi süt vereceğiniz için son üç aylık dönemde meme ucuna ve doğum yaklaştığı haftalarda çok hassas olacağı için karın bölgesine yaptırrılmaması uygun olur.

Tüylenmenin Ağda ile Uzun Süreli Çözümü

Ağda yaparken gebelikte cildiniz farklı reaksiyon gösterebilir. Cilt daha hassas olduğu için ağda öncesi ve sonrası antiseptik losyon yanma ve batmaları azaltır. Ayrıca enfeksiyonu önler, iritasyonu ve ağdadan dolayı oluşacak kızarıklığı azaltır. Gebelilikte bilinene bir yan etkisi yoktur ancak size özel durumlar için yapmadan önce doktorunuzla görüşmelisiniz.

Tüylenmenin Daha Az Ağrılı Çözümü; Krem ve Kıl Dökücüler

Kıl dökücülerin içinde baryum sülfat tozu ve kalsiyum thioglycolate vardır. Bu maddelerin gebelikte bilinen bir zararları yoktur ancak detaylı araştırma yapılmamıştır. Kullandığınız herhangi bir kozmetiğin ciltte oluşturduğu reaksiyonu görmek için bir miktarını sürerek gözlemleyebilirsiniz. Kimyasallar oksijen ile karşılaştıklarında farklı bir koku yayarak sizde rahatsızlık oluşturabilir ve nadiren alerjik reaksiyona sebep olabilir.

Tüylenmenin İstenilen Zamandaki Çözümü; Tıraş

En kolay olmasa bile gebelikte tüylerden kurtulmanın en ucuz ve en sık kullanılan yöntemi tıraş. Cildinizi iyice nemlendirdikten sonra tıraş yapmanız uygun olur. Nemlendiricilerde E vitamini kapsayan, kokusuz ve renksiz olanı tercih etmelisiniz.

Gebelik ve Saç Bakımı

Saç bakımı sırasında kimyasallar ve boyalar kullanılmaktadır.

Saç Bakımı:

  • Boyama: Geçici, yarı kalıcı ve kalıcı boyalar.
  • Perma: İki tip solüsyon kullanılır. Birinci solüsyon dalgalandırıcı ikincisi sabitleyici.
  • Renk Açma: Hidrojen peroksit kullanılır.
  • Düzleştirme: İşlem için birçok kimyasallar kullanılır.

Kullanılan Kimyasallar Gebelikte Tehlikeli mi?

Saç bakımında kullanılan kimyasallar sürekli değişip yenilenmekte. Bu maddelerin gebelikteki etkilerini değerlendirmek çoğu zaman mümkün olmamakta.

Kimyasalların deri yoluyla emilmeleri çok az miktarlarda olur. Vücuttaki çok düşük miktarlar bebekte problem oluşturmaya yetmeyecekleri düşünülüyor. Perma yapılırken kullanılan sabitleyiciler saç derisinde rahatsızlık verir fakat emilerek vücuda geçmeleri çok az orandadır. Düzleştirici sıvılar da sabitleyiciler gibidirler.

Gebelikte Saç Boyaları Güvenli mi?

Saç boyalarının deriden emilimi çok düşük miktarlarda olmakta. Buna rağmen gebelikte saç boyanması özellikle ilk 3 ayda önerilmemekte.

Deri yoluyla emilme çok az olmasına rağmen işlem sırasında boya nefes yoluyla akciğerlere ve kan dolaşımına geçerek bebeğe zarar verebilir. Kalıcı boyalar amonyak içeriği nedeniyle kolayca uçucu olabilirler. Amonyak içerikli boyalardan özellikle sakınılmalı.

Yarı kalıcı boyalar gebelikte kalıcılara göre daha güvenli. Yarı kalıcı boyaların deriden emilmeleri daha zor.

Kına gibi bitkisel boyaları güvenle kullanabilirsiniz.

Süt Verirken Boya Güvenli mi?

Maalesef vücuda emilen kimyasallar aynı şekilde süte de geçebilir.